Een scheiding waarbij een of beide echtgenoten een bedrijf of stichting hebben is vrijwel altijd een complexe zaak. Specialistische bijstand is in dat geval een must. Onze advocaten hebben ruime ervaring met scheidingen en andere familierechtelijke procedures, waarbij een of meerdere ondernemingen betrokken zijn.

In het geval van alimentatie, dient niet alleen gekeken te worden naar het inkomen dat de ondernemer geniet, bijvoorbeeld via salaris uit de B.V. of door onttrekkingen aan vermogen uit de eenmanszaak of V.O.F., maar ook naar wat de ondernemer redelijkerwijs zou kunnen verdienen. Kan van de ondernemer gevergd worden zijn/haar salaris te verhogen of om dividend uit te keren? In hoeverre is –bij een eenmanszaak of zzp-er- de brutowinst leidend bij de bepaling van de alimentatie?

Of moet het inkomen van de ondernemer juist naar beneden bijgesteld worden? Als de ondernemer tijdens het huwelijk op te grote voet heeft geleefd, of er is sprake van een te verwachten daling in omzet en winst, dan kan er aanleiding zijn om bij de bepaling van alimentatie uit te gaan van een lager inkomen dan tijdens het huwelijk genoten werd. Bovendien zal moeten worden onderzocht of een bepaalde alimentatie de continuïteit van het bedrijf niet in geval brengt (de zogenoemde “uitkeringstest”).

Deelt bij de scheiding de andere echtgeno(o)t(e) mee in de waarde van uw onderneming? Ook die vraag hangt van veel factoren af. Zijn er huwelijkse voorwaarden? Zo ja, wat zeggen die over ondernemingswinsten en/of aandelen?
En hoe zit het met pensioen? Heeft u pensioen opgebouwd in een B.V., of zijn er polissen? Hoe dan ook zal onderzocht moeten worden of het verdelen van pensioenaanspraken de continuïteit van de onderneming in gevaar brengt. Als dat zo is, hoe hier op te reageren?

Bij de beantwoording van al deze vragen zal samenwerking met uw boekhouder, accountant of fiscalist noodzakelijk zijn. Wij doen dat graag, om zo voor u een optimaal resultaat te bereiken.

Meer weten?

Neem nu geheel vrijblijvend contact op met een van de gespecialiseerde advocaten echtscheidingsmediators. Ons kantoor is bereikbaar van 09:00 tot 17:30 uur via telefoonnummer 078 – 630 0000. Wij kunnen u ook terugbellen; vul hiervoor het formulier in aan de rechterzijde van deze pagina. We zijn per e-mail bereikbaar op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Wij bellen u binnen 30 minuten terug!

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

You'll need to setup your Site key in order to use reCAPTCHA.

Mr. Menno Bos

Ik ben u graag van dienst!

E-mail:
m.bos@dekoningechtscheidingen.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

Onze familierecht advocaten

logo


vfas logo

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com