Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.

Er ging iets mis aan onze kant. Probeert u het nogmaals.

Invalid Input

Nieuws

De Tweede Kamer heeft begin dit jaar de wet herziening partneralimentatie aangenomen. Verwacht wordt dat deze wet op 1 januari 2020 in werking treedt. De invoering van deze wet heeft een ingrijpende wijziging in de duur van de alimentatieverplichting voor ex-echtgenoten tot gevolg.

De wettelijke indexering van kinder- en partneralimentatie is voor 2019 vastgesteld op 2%.

Houd u er rekening mee dat per januari 2019 de alimentatie met dit percentage verhoogd dient te worden.

U ontvangt een erfenis met een uitsluitingsclausule en u bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Of u wilt geld nalaten aan iemand die is getrouwd in gemeenschap van goederen. Waar moet u op letten?

 

Vóór 1 januari 2018 trouwde men standaard in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekende dat - op slechts een paar uitzonderingen na - alle bezittingen en alle schulden van de echtelieden, zowel de bestaande als de toekomstige, gemeenschappelijk werden. De algehele gemeenschap van goederen is voor de huwelijken die na 1 januari 2018 worden voltrokken afgeschaft.

Bij scheidingen is de woning veelal het grootste bestanddeel dat verdeeld moet worden.

In een eerdere bijdrage begin dit jaar schreef ik over de verdeeldheid in de rechtspraak als het gaat over de wijze waarop het kindgebonden budget behandeld moet worden wanneer partneralimentaie moet worden vastgesteld. In een uitspraak van 7 juli 2017 heeft de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, duidelijkheid hierover gegeven.

Het wettelijk uitgangspunt is dat ouders na het einde van hun huwelijk of relatie recht hebben op omgang met hun kind(eren). Dat recht geldt zelfs als de vader niet de juridische ouder is, op grond van Europees recht heeft hij recht op omgang met het kind als hij in een nauwe en persoonlijke betrekking tot het kind staat.

In alimentatiezaken blijft het kindgebonden budget de gemoederen bezig houden. 

Het is wellicht een open deur, maar niet genoeg kan benadrukt worden dat vechtscheidingen desastreuze gevolgen kunnen hebben. Niet alleen voor de betrokken stellen zelf, maar ook - en vooral - voor de kinderen.

Wij bellen u binnen 30 minuten terug!

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Mr. Menno Bos

Ik ben u graag van dienst!

E-mail:
m.bos@dekoningechtscheidingen.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

Onze familierecht advocaten

logo


vfas logo

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com