Omgang

Ouders hebben op grond van de wet recht op contact en omgang met hun kinderen. Niet voor niets is bij echtscheiding een ouderschapsplan verplicht. In het ouderschapsplan staan (onder meer) afspraken over de contactmomenten tussen de ouders en de kinderen.

Ook als u niet gehuwd bent geweest met uw partner, heeft u recht op omgang met uw kinderen. Dit geldt ook als u niet samen met uw partner het ouderlijk gezag heeft over de kinderen. Slechts als omgang tussen de ouder en het kind niet in belang is van het kind, kan de rechtbank de omgang tussen die ouder en het kind ontzeggen. Wanneer hier sprake van is, valt in zijn algemeenheid niet te zeggen. Duidelijk is wel dat de rechter niet snel zal oordelen dat een van de ouders geen contact meer met zijn of haar kinderen mag hebben.

Wij kunnen u adviseren bij het vastleggen of wijzigen van een ouderschapsplan of een omgangsregeling. Uiteraard kunnen wij u bijstaan in het overleg met de andere ouder hierover, maar ook in een procedure kunt u op onze bijstand vertrouwen.

Gezag

Minderjarige kinderen staan onder gezag van tenminste één ouder. Gezag wil zeggen dat de ouder het recht en de plicht heeft om zijn/haar kind op te voeden. Belangrijke beslissingen over het kind mogen in principe alleen genomen worden door de ouder met gezag. Als beide ouders het gezag hebben, moeten de belangrijke beslissingen dus samen genomen worden.

De wet bepaalt dat de moeder van een kind (vrijwel) altijd het ouderlijk gezag heeft. Bent u gehuwd, dan staan de kinderen in principe automatisch onder gezag van beide echtgenoten. Als u niet gehuwd bent, dan kan de vader de rechtbank verzoeken om tezamen met de moeder over het gezag van het kind belast te worden. Als de moeder het hiermee eens is, kan dit via het invullen van een formulier op de rechtbank. U heeft hiervoor geen advocaat nodig.

Als er onenigheid bestaat tussen de ouders over de vraag of het gezag over het kind gedeeld moet worden, of een van de ouders vindt dat het gezag over het kind van de andere ouder moet worden beëindigd, dan is bijstand van een advocaat noodzakelijk.

Ook als er geschillen zijn tussen de ouders over de invulling van het gezag, bijvoorbeeld over de schoolkeuze voor het kind of een voorgenomen verhuizing met het kind, is bijstand van een advocaat noodzakelijk. Uiteraard zal eerst bekeken worden of het geschil in onderling overleg alsnog kan worden opgelost. Als dat niet mogelijk is, kan het geschil voorgelegd worden aan de rechtbank.

Meer weten?

Neem nu geheel vrijblijvend contact op met een van de gespecialiseerde advocaten echtscheidingsmediators. Ons kantoor is bereikbaar van 09:00 tot 17:30 uur via telefoonnummer 078 – 630 0000. Wij kunnen u ook terugbellen; vul hiervoor het formulier in aan de rechterzijde van deze pagina. We zijn per e-mail bereikbaar op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Wij bellen u binnen 30 minuten terug!

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

You'll need to setup your Site key in order to use reCAPTCHA.

Mr. Menno Bos

Ik ben u graag van dienst!

E-mail:
m.bos@dekoningechtscheidingen.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

Onze familierecht advocaten

logo


vfas logo

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com