Bij alle vormen van verdeling en afwikkeling huwelijkse voorwaarden kunt u rekenen op de expertise van De Koning Advocaten. Samen met u bekijken wij hoe de verdeling/afwikkeling zo goed mogelijk kan plaatsvinden. Ook als u al gescheiden bent, maar er is nog niets geregeld met betrekking tot de verdeling of afwikkeling huwelijkse voorwaarden, bent u welkom!

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Als u voor of tijdens het huwelijk niet naar de notaris bent geweest, bent u getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle goederen en zaken van u en uw echtgenoot, ook die van vóór het huwelijk, in een grote pot terecht zijn gekomen, de gemeenschap van goederen. Dit geldt ook voor alle schulden, ook die van vóór het huwelijk!

Wanneer sprake is van een gemeenschap van goederen, gaat de wet er vanuit dat –op enkele uitzondering na- beide echtgenoten gerechtigd zijn tot de helft van alle bezittingen en schulden. Dit lijkt een eenvoudige regel, echter het verdelen van de gemeenschap na echtscheiding kan een ingewikkelde klus zijn. Van belang is dat helder is welke vermogensbestanddelen aanwezig zijn op de dag, dat het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank. Vervolgens moet bekeken worden hoe zo eerlijk mogelijk te verdelen. Niet elke zaak laat zich makkelijk in tweeën splitsen, denk bijvoorbeeld maar aan de echtelijke woning. Of aan een auto.

Bepaalde zaken, zoals een erfenis die is ontvangen door de ene echtgenoot met uitsluiting van de andere echtgenoot, vallen niet in de gemeenschap.

Als u via de notaris huwelijkse voorwaarden bent overeengekomen, dan geldt voor de afwikkeling daarvan in principe de afspraken die u gemaakt heeft in de huwelijkse voorwaarden zelf. De wet biedt slechts een beperkt aantal regels voor de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden.

Samenlevingsovereenkomst

Als u niet gehuwd bent, en uw samenleving eindigt, dan biedt de wet regels voor de verdeling van gemeenschappelijke zaken. Is er sprake van een samenlevingsovereenkomst, dan zijn de afspraken die u in de samenlevingsovereenkomst gemaakt heeft over de verdeling van zaken leidend.

Meer weten?

Neem nu geheel vrijblijvend contact op met een van de gespecialiseerde advocaten echtscheidingsmediators. Ons kantoor is bereikbaar van 09:00 tot 17:30 uur via telefoonnummer 078 – 630 0000. Wij kunnen u ook terugbellen; vul hiervoor het formulier in aan de rechterzijde van deze pagina. We zijn per e-mail bereikbaar op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Wij bellen u binnen 30 minuten terug!

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Mr. Menno Bos

Ik ben u graag van dienst!

E-mail:
m.bos@dekoningechtscheidingen.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

Onze familierecht advocaten

logo


vfas logo

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com