Kinderalimentatie

Ouders zijn beiden onderhoudsplichtig voor hun kinderen. De onderhoudsverplichting duurt in principe tot het kind 21 jaar oud is.

Vertrekpunt voor het bepalen van kinderalimentatie is het aantal kinderen, de leeftijd van de kinderen en het netto-gezinsinkomen. Aan de hand van door de rechtspraak ontwikkelde tabellen, wordt vervolgens de kosten van het kind/de kinderen vastgesteld. Van belang hierbij is ook het kindgebonden budget waar de verzorgende ouder (eventueel) aanspraak op kan maken.

Als de kosten eenmaal bepaald zijn, moet bekeken worden in hoeverre de ouders in staat zijn om bij te dragen in de kosten. Beide ouders dragen naar rato van hun inkomsten bij in de kosten van het kind/de kinderen. Ook is van belang hoe de zorg over de kinderen is verdeeld tussen beide ouders. Is er sprake van 1 maal per 14 dagen een weekend contact, of is er sprake van co-ouderschap?

Het berekenen van kinderalimentatie is maatwerk. De Koning Advocaten kan voor u een berekening van kinderalimentatie maken.

Komt u er samen met uw partner niet uit, dan kan in een procedure vaststelling van kinderalimentatie verzocht worden.

Is er al eerder kinderalimentatie vastgesteld door de rechtbank of afgesproken met uw ex partner? En heeft u het gevoel dat deze kinderalimentatie niet (meer) juist is? Ook hierbij kan De Koning Advocaten u adviseren. Samen met u bekijken wij of via de rechter een nieuwe kinderalimentatie moet worden vastgesteld.

Partneralimentatie

Na echtscheiding bestaat er een wettelijk recht op partneralimentatie. Gewezen echtgenoten hebben een aanspraak op partneralimentatie jegens elkaar. Uiteraard zal uitsluitend de minst verdienende echtgenoot, de aanspraak daadwerkelijk kunnen effectueren.

Ook het bepalen van partneralimentatie is maatwerk. Vertrekpunt is het inkomen dat beide partijen verdiende tijdens het huwelijk. De welstand van het huwelijk is dus een belangrijke factor voor de hoogte van de partneralimentatie. Er moet echter ook gekeken worden, of de minst verdienende partner zelf in het levensonderhoud kan voorzien, bijvoorbeeld door meer te gaan werken.

Uiteraard moet vervolgens ook bepaald worden of de onderhoudsplichtige echtgenoot in staat is om partneralimentatie te kunnen betalen. Daarbij is van belang te weten dat kinderalimentatie voorrang heeft ten opzichte van partneralimentatie.

Uiteraard kan De Koning Advocaten u adviseren omtrent het vaststellen en wijzigen van partneralimentatie, en hiervoor de benodigde berekeningen maken.

Indexering

Op grond van de wet worden zowel kinder- als partneralimentatie jaarlijks geïndexeerd tenzij anders is afgesproken. De indexering vindt plaats met ingang van de maand januari. In 2020 is de indexering 2,5%. Klik hier voor de indexeringspercentages vanaf 1975.

Alimentatienormen

Via deze link wordt u verwezen naar de door rechtbanken gehanteerde alimentatienormen.

Uw alimentatie laten berekenen?

Neem nu geheel vrijblijvend contact op met een van de gespecialiseerde advocaten echtscheidingsmediators. Ons kantoor is bereikbaar van 09:00 tot 17:30 uur via telefoonnummer 078 – 630 0000. Wij kunnen u ook terugbellen; vul hiervoor het formulier in aan de rechterzijde van deze pagina. We zijn per e-mail bereikbaar op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Wij bellen u binnen 30 minuten terug!

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

You'll need to setup your Site key in order to use reCAPTCHA.

Mr. Menno Bos

Ik ben u graag van dienst!

E-mail:
m.bos@dekoningechtscheidingen.nl

Telefoon:
078 - 630 0000

Onze familierecht advocaten

logo


vfas logo

Ga naar boven
JSN Blank template designed by JoomlaShine.com